Virgin Forest Trail 2008 – Εγγραφές, αλλαγές διαδρομής, «μικρός» αγώνας (Δελτίο Τύπου)
Δευτέρα, 09 Ιουνίου 2008

Δημοσίευση από harris

ΣΤΙΣ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ ΞΕΚΙΝΑ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2008

Η Οργανωτική Επιτροπή του VFT συνεδρίασε πρόσφατα στο Παρανέστι, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του 2ου υπερμαραθώνιου, που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 18/19 Οκτωβρίου 2008. Ανάμεσα στα υπόλοιπα συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις εγγραφές του 2008, το πλήθος των συμμετοχών, τη διαδρομή, το χρονικό όριο, τα έπαθλα, όπως και η δημιουργία ενός ακόμα αγώνα που θα δώσει την ευκαιρία στους καινούργιους φίλους των αγώνων βουνού να γνωρίσουν τη μοναδική Παρανέστια ενδοχώρα. Αναλυτικότερα, πάρθηκαν αποφάσεις για τα παρακάτω ζητήματα:

1. ΠΛΗΘΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ: Ο αριθμός των συμμετεχόντων αθλητών στο VFT για φέτος ορίστηκε στους 250. Παρά το γεγονός ότι η δυνατότητα φιλοξενίας προδιαγραφών είναι περιορισμένη (δυνατότητες κάλυψης περίπου 150 αθλητών), η διοργάνωση ανταποκρίνεται στο θετικό κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στην αθλητική κοινότητα, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους περισσότερους γίνεται να συμμετάσχουν, έστω και αν δεν θα καταστεί εφικτό στο σύνολο των αθλητών να απολαύσει τις ίδιες ανέσεις φιλοξενίας. Είναι αυτονόητο ότι δεν θα επιλεγούν 250 αθλητές στην περίπτωση που οι επαρκείς αιτήσεις είναι λιγότερες από τον προκαθορισμένο αριθμό.

2. ΕΓΓΡΑΦΕΣ: Φέτος δεν θα υποβληθούν ‘δηλώσεις’ συμμετοχής αλλά ‘αιτήσεις’ συμμετοχής. Η έναρξη υποβολής των αιτήσεων θα ξεκινήσει την 29η Ιουνίου (29/6/0Cool στο χώρο των εκδηλώσεων του Olympus Marathon αλλά και στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης (www.vft.gr) και θα ολοκληρωθεί στις 31 Ιουλίου. Η διοργάνωση θα επιλέξει τις αιτήσεις εκείνες που θεωρεί ότι πληρούν καλύτερα τις προϋποθέσεις συμμετοχής στον αγώνα. Θα ληφθούν υπόψη οι τρεις πιο αξιόλογοι αγώνες που θα δηλωθούν από την πλευρά του κάθε αθλητή αλλά θα συνεκτιμηθεί και το συνολικό βιογραφικό του –εφόσον υποβληθεί. Σημειώνεται ότι (μόνο) για το 2008 δεν θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια συμμετοχής αλλά θα εκτιμηθεί η συνολική αθλητική δράση των αθλητών την τελευταία 2ετία. Συγκεκριμένα κριτήρια αλλά και χρονική προτεραιότητα υποβολής θα εφαρμοστούν από τον αγώνα του 2009. Ο τελικός κατάλογος με τους αθλητές που θα εγκριθούν θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα μέχρι το τέλος Ιουλίου και οι αθλητές που θα έχουν επιλεγεί θα κληθούν να οριστικοποιήσουν τη συμμετοχή τους μέσα στον Αύγουστο. Σε περίπτωση υπερκάλυψης των 250 συμμετοχών θα δημιουργηθεί λίστα επιλαχόντων για κάλυψη κενών που θα προκύψουν.

3. ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Η διαδρομή του VFT θα αποκτήσει από φέτος την οριστική μορφή της μετά από τις τρεις τροποποιήσεις και μία πιθανή προσθήκη που σχεδιάζονται σε ισάριθμα τμήματά της και οι οποίες θα αυξήσουν περίπου κατά 10-15 χιλιόμετρα το συνολικό της μήκος και θα μεταβάλλουν σημαντικά τη σχέση μονοπατιών / δρόμων, όπως και τη σχέση χωμάτινου / ασφάλτινου τεραίν, κάνοντας τον αγώνα περισσότερο «ορεινό» (περίπου το 80% της διαδρομής θα εκτυλίσσεται σε μονοπάτια και εγκαταλειμμένους δασικούς δρόμους ενώ η άσφαλτος θα καταλαμβάνει μόνο το 3%). Αναφορικά με την υψομετρική διαφορά, αναμένεται να αυξηθεί από τα 3000 μέτρα σε περισσότερα από 4000. Μετά τις υλοποιούμενες αλλαγές, οι αθλητές του VFT θα έχουν την ευκαιρία να ζουν κάθε Οκτώβριο μια συναρπαστική εμπειρία σε ένα από τα πιο ανέγγιχτα κομμάτια της ελληνικής φύσης. Ήδη, μέρος των αλλαγών αυτών έχει συντελεσθεί ενώ άλλο έχει ανιχνευθεί. Η οριστική καταγραφή και μέτρηση της διαδρομής θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι και θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση. Η διαδρομή που θα προκύψει μετά τις φετινές τροποποιήσεις θα είναι και η οριστική για τις μελλοντικές διοργανώσεις, ώστε να υπάρχει ξεκάθαρο σημείο αναφοράς.

4. ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΟ: Μετά την εμπειρία της πρώτης διοργάνωσης το 2007, κρίθηκε καταρχήν σκόπιμη και η συμπίεση του χρονικού ορίου έγκυρου τερματισμού, αφού το 24ωρο ήταν ένα χαλαρό όριο που δεν ανταποκρινόταν σε ρεαλιστικά αθλητικά πρότυπα. Ωστόσο, καθώς η διαδρομή θα επιμηκυνθεί στα 110+ χιλιόμετρα, το πιθανότερο είναι να παραμείνει το 24ωρο ως χρονικό όριο εγκυρότητας. Είναι προφανές ωστόσο ότι ο βαθμός δυσκολίας μεγαλώνει για το σύνολο των συμμετεχόντων, καθώς εκτιμάται ότι ο χρόνος για τον νικητή του αγώνα δεν θα είναι πλέον μικρότερος από 12+ ώρες αντί των 11 ωρών του 2007.

5. ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣΗ: Στην προσπάθεια της διοργάνωσης για αναβάθμιση του κύρους του αγώνα, αποφασίστηκε η χρήση ηλεκτρονικής χρονομέτρησης από το 2008. Έτσι εξαλείφονται οι όποιες ελάχιστες πιθανότητες νόθευσης του πραγματικού αποτελέσματος και των επιδόσεων των αθλητών. Η χρήση της ηλεκτρονικής χρονομέτρησης θα είναι εκτεταμένη, καθώς πέρα από την εκκίνηση και τον τερματισμό, θα γίνεται και σε 2-3 ακόμα σημεία της διαδρομής.

6. ΕΠΑΘΛΑ: Καταργούνται τα χρηματικά έπαθλα για τους νικητές του αγώνα και στη θέση τους αθλοθετούνται δώρα. Η απόφαση για κατάργηση των χρηματικών επάθλων συνάδει τόσο με το ύφος ενός αγώνα που συνδέεται άρρηκτα με τον ευαίσθητο χαρακτήρα του περιβάλλοντος και με το ήθος των ανοικτών αγώνων που απευθύνονται σε μη επαγγελματίες αθλητές, όσο και με το γενικότερο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για αθλητισμό που να βασίζεται στις αθλητικές και μόνο ικανότητες, χωρίς την παρέμβαση αθέμιτων μεθόδων ή μέσων.

7. ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΣ ΑΓΩΝΑΣ: Από φέτος δημιουργείται νέος αγώνας, με την ονομασία «Παρανέστιο Μονοπάτι», που θα διεξάγεται κάθε χρόνο παράλληλα με το VFT και θα απευθύνεται κυρίως σε αθλητές χωρίς μεγάλη εμπειρία, με στόχο την εξοικείωσή τους με το trail running αλλά και τη γνωριμία της μοναδικής φύσης της Παρανέστιας ενδοχώρας. Η διαδρομή του νέου αγώνα θα είναι τύπου “out-and-back” (εμπρός-πίσω) και θα κινείται πάνω στα τελευταία χιλιόμετρα της διαδρομής του κανονικού αγώνα, έχοντας μήκος περίπου 25-30 χιλιόμετρα, με εκκίνηση και τερματισμό το Παρανέστι. Η διαδρομή που επιλέχτηκε είναι βατή, χωρίς μεγάλες κλίσεις (συνολική ανάβαση μικρότερη από 500 μέτρα) και δίνει μια εξαιρετική εικόνα της φύσης της περιοχής του Παρανεστίου, καθώς κινείται συνεχώς δίπλα από τον Νέστο ποταμό και τον παραπόταμό του Αρκουδόρεμα, ενώ ταυτόχρονα δίνει στους συμμετέχοντες μια γεύση της διαδρομής του VFT. Ο αγώνας θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός κανονικού αγώνα (χρονομέτρηση, κατάταξη, όριο αποκλεισμού), δεν θα αποτελεί όμως κριτήριο συμμετοχής για το VFT. Περισσότερες λεπτομέρειες για το «Παρανέστιο Μονοπάτι» θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Από την Οργανωτική Επιτροπή

Παρανέστι Δράμας, 9 Ιουνίου 2008Content received from: Rodopi Advendurun, http://localhost