Επιστολή του Λάζαρου Ρήγου προς τους αθλητές του VFT και των αγώνων βουνού
Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2009

Δημοσίευση από vft

12 Φεβρουαρίου 2009

Φίλοι συναθλητές

Η επιθυμία για επικοινωνία είναι διαρκής ανάμεσά μας, όμως κάποιες στιγμές όπως η συγκεκριμένη, κάνουν αυτή την επιθυμία επιτακτική ανάγκη. Ο λόγος της ανοιχτής μου επιστολής προς τους αθλητές που συμμετείχαν στον αγώνα που διοργανώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια στα δάση της Ροδόπης, γνωστού ως “Virgin Forest Trail” αλλά και όλους όσους ασχολούνται με το ορεινό τρέξιμο στην Ελλάδα, έχει να κάνει με μια αρνητική εξέλιξη σχετικά με το συγκεκριμένο γεγονός.

Πρέπει να σας ανακοινώσω λοιπόν τη διακοπή της συνεργασίας μου με τον Δήμο Παρανεστίου, στο πλαίσιο της προαναφερθείσας διοργάνωσης, που όπως είναι γνωστό αποτέλεσε και τον πρώτο αγώνα ultra-trail που διοργανώθηκε στην Ελλάδα. Σε συντομία, το χρονικό αυτής της συνεργασίας συνοψίζεται σε μια ιδέα που κατέθεσα το 2006 στην Νομαρχία Δράμας και βρήκε γόνιμο έδαφος, ώστε να την υλοποιήσω για πρώτη φορά το 2007, με την συνδρομή φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης του Παρανεστίου και της Δράμας, εθελοντικής προσφοράς οργανωμένων ομάδων αλλά και ανεξάρτητων πολιτών, που με ενθουσιασμό ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Ωστόσο, η διάσταση απόψεων με την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής και Δήμαρχο Παρανεστίου, με οδήγησαν στην έξοδο του «οικοδομήματος» που ο ίδιος σχεδίασα! Αρκετές ήταν οι περιπτώσεις που δέχτηκα παρεμβάσεις στο έργο μου ως διευθυντή του αγώνα, σχετικά με ζητήματα τα οποία δικαιωματικά είχα την ευθύνη υλοποίησης (ύφος αγώνα, επιλογή διαδρομής, βαθμός δυσκολίας, διαδικαστικά ζητήματα κλπ).

Από όσο έχω πληροφορηθεί το τελευταίο διάστημα, η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του VFT, αποφάσισε την “αυτοδιοικητική” συνέχεια του γεγονότος που γνωρίσαμε ως VFT, ερήμην μου. Από συναδελφικότητα και παρά την πικρία μου, εύχομαι στη νεόφερτη διοργανώτρια και στο επιτελείο της καλή επιτυχία στην προσπάθειά τους. Είναι βέβαιο ότι θα εργαστεί με ζήλο, αλλιώς δεν θα επέλεγε αυτή την οδό! Εξάλλου, στα δύο χρόνια συνεργασίας μας, η Πρόεδρος ξεκινώντας από το Α έμαθε πολλά για τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, εκτός του ότι είχε την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα και τη μοναδική φύση της ιδιαίτερής της πατρίδας.

Εκείνο όμως για το οποίο θα χρειαστεί αρκετό χρόνο ακόμα η πρώην συνεργάτης μου να μάθει, είναι ο ψυχισμός των ανθρώπων που απαρτίζουν αυτή την ιδιόρρυθμη κοινότητα των δρομέων βουνού, μέλος της οποίας έχει την τιμή να τυγχάνει και ο υπογράφων. Η δική μου λοιπόν εμπειρία, έδειξε πως οι άνθρωποι αυτοί έχουν έναν άλλο, μυστικό σχεδόν κώδικα επικοινωνίας, κάτι που δεν αναγνωρίζεται εύκολα και που μόνο οι μυημένοι μπορούν να αντιληφθούν. Η «μοναξιά του δρομέα μεγάλων αποστάσεων» είναι μια ιδιαίτερη ψυχική κατάσταση, που δεν μπορεί να τη μοιραστεί κανείς με λόγια, αφού τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν βιώματα τέτοιας ισχύος. Η αντίδραση λοιπόν αυτών των αθλητών, οι οποίοι εξάλλου αποτελούν και το βασικό συστατικό στοιχείο των αγώνων, θεωρώ ότι δεν μπορεί να είναι προβλέψιμη.

Ωστόσο, πέρα από τα παραπάνω, θα πρέπει να επισημάνω στους άμεσα θιγόμενους αυτής της εξέλιξης -τους αθλητές- ότι η πνευματική κλοπή δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και την εξουδετέρωση της πατρότητας των ιδεών. Βρέθηκα στα βουνά της Ροδόπης πριν από 25 χρόνια, τα εξερεύνησα, τα αγάπησα σαν να ήταν το σπίτι μου και γύρισα για μια ακόμα φορά εκεί το 2006 κουβαλώντας την ιδέα ενός αγώνα υπεραντοχής. Το VFT ήταν για μένα το ζωντάνεμα ενός ονείρου, ήταν ένα κομμάτι που βγήκε απ’ την καρδιά ενός ανθρώπου των βουνών κι όχι ένας φάκελος που βγήκε από τη βαλίτσα κάποιου τεχνοκράτη.

Έχω να δηλώσω λοιπόν στους φίλους –και όχι μόνο σ αυτούς- ότι το ταξίδι συνεχίζεται, και σ αυτό υπάρχουν θέσεις για όλους όσους μας αγαπούν και αγαπάμε. Θεωρώ ότι για κανέναν μας δεν έχει σημασία το αν ο αγώνας θα συνεχιστεί με το ίδιο ή με άλλο όνομα. Σημασία έχει το πάθος μας γι αυτό που κάνουμε εσείς κι εμείς, σημασία έχουν οι άνθρωποι, που θα ξαναγεμίσουν με το πείσμα της υπέρβασης τα δάση και τις ρεματιές της Ροδόπης. Είναι το πάθος που οδηγεί αυτή την κοινότητα στα δύσβατα μονοπάτια της περιπέτειας.

Εμείς, μια ολιγάριθμη αφοσιωμένη ομάδα συνεργατών με όνομα και όραμα, καλούμε και πάλι τους φίλους των αγώνων βουνού να ζήσουμε όλοι μαζί και αυτό το φθινόπωρο μια ακόμα πιο δυνατή εμπειρία –δίνω προσωπική υπόσχεση γι’ αυτό- στα αγαπημένα μας δάση της οροσειράς της Ροδόπης. Μπορεί να μας λείπει η αμέριστη οικονομική στήριξη της πολιτείας και η κινητοποίηση των μηχανισμών, υπάρχει όμως το πάθος γι αυτό που κάνουμε και μοιραζόμαστε μεταξύ μας όλα αυτά τα χρόνια που γνωριζόμαστε. Σύντομα, από την επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης στη διεύθυνση vft.gr η οποία και θα συνεχίζει να απηχεί τις δικές μας απόψεις, θα γίνουν γνωστές οι πρώτες πληροφορίες για τα σχέδιά μας.

Φίλοι συναθλητές, για μια ακόμα φορά γυρίζουμε σελίδα ή μάλλον αλλάζουμε μονοπάτι. Όσοι περπατήσατε μαζί μας μέχρι εδώ, σκεφτείτε ποιος είναι ο δικός σας προορισμός πριν συνεχίσετε. Η δικιά μας διαδρομή μπορεί να μην οδηγεί πουθενά, ίσως τελικά αυτό το ταξίδι να μη σταματάει ποτέ, είναι η ίδια η περιπέτεια του ανθρώπινου μεγαλείου αυτό που ζούμε σε κάθε αγώνα.

Λάζαρος ΡήγοςContent received from: Rodopi Advendurun, http://localhost