Rodopi Advendurun
  Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021  07:38

Ψηφοφορία
Εκφράζει νέα αντίληψη αγώνων trail ο ROUT ?Ελληνικά English
Οι αλλαγές στη διαδρομή του αγώνα
Καταχώρηση Κυριακή, 20 Ιουλίου 2008 από harris

Virgin Forest Trail 2008 Συνεχίστηκε τις προηγούμενες ημέρες η έρευνα/ανίχνευση νέων τμημάτων της διαδρομής του αγώνα. Με βάση τη μέχρι τώρα εξέλιξη της διαδικασίας, υπολογίζεται ότι το συνολικό μήκος της διαδρομής θα είναι 115 χιλιόμετρα περίπου, από τα οποία τα 5 σε άσφαλτο, τα 25 σε χωματόδρομους και τα 85 σε μονοπάτια. Η θετική υψομετρική διαφορά θα ανέρχεται στα +4000 μέτρα. Η εκκίνηση του αγώνα μετατοπίζεται στη Ζαρκαδιά, σε υψόμετρο 300 μέτρων, σημείο από το οποίο η διαδρομή θα ξαναπεράσει μετά από 90 περίπου χιλιόμετρα αγώνα και αφού θα έχει διαγράψει έναν νοητό κύκλο βορειότερα. Το ψηλότερο σημείο της διαδρομής θα ξεπεράσει τα 1600 μέτρα, περίπου στο 30ο χιλιόμετρο και για μια απόσταση 4 χιλιομέτρων θα κινείται σε αυτή την ισοϋψή. Μετά τις φετινές αλλαγές η διαδρομή του VFT θα παγιωθεί, ώστε στο μέλλον να υπάρχει σημείο αναφοράς και μέτρο σύγκρισης. Συνολικά, η τροποποιημένη νέα διαδρομή μπορεί να χαρακτηριστεί ως συναρπαστική και μοναδικού φυσικού κάλλους.

Οι τέσσερις αλλαγές που συντελούνται είναι οι εξής:

1. Καϊκούλι: Πρόκειται για ένα βουνό περίπου 1170 μέτρων υψόμετρο, που κατευθύνεται από ανατολή σε δύση, στο ύψος της εκκίνησης, στη Ζαρκαδιά. Όπως και σε όλη τη Ροδόπη, κάποτε οι πλαγιές του Καϊκούλι κατοικούνταν με διάσπαρτους οικισμούς, απ τους οποίους τώρα απομένουν μόνο μερικές ξερολιθιές ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση. Όμως απέμειναν και αρκετά μονοπάτια, μερικά σε καλή κατάσταση και με αρκετό πλάτος. Η βλάστηση είναι η τυπική της περιοχής και του υψομέτρου: χαμηλά θαμνώδης με πλατύφυλλα ή αείφυλλα και ψηλότερα πεύκο, πάντα όμως η βελανιδιά κυριαρχεί. Από υψόμετρο 330 μέτρων περίπου και αφού η κούρσα εγκαταλείψει 2,7 χιλιόμετρα ασφάλτου, κινείται ανατολικά, ανηφορίζοντας ομαλά για να φτάσει μετά από 6 περίπου χιλιόμετρα στην κορυφή σχεδόν του Καϊκούλι και να μπει σε έναν στενό τρακτερόδρομο που ανοίχτηκε στις μέρες μας για δασική εκμετάλλευση. Στη συνέχεια κινείται από παλιό επίσης μονοπάτι ΒΑ προς το Φαρασινό ρέμα, για να το συναντήσει μετά από 4 περίπου χιλιόμετρα στο πρώην 6ο χιλιόμετρο (της διαδρομής του 2007).

2. Τζάκι Ρέμα-Σύνορα: Βγαίνοντας από την περιοχή των καταρρακτών στο Κρούσοβο, η διαδρομή δεν φτάνει στα εργοτάξια του Φρακτού αλλά εισέρχεται από την μπάρα προστασίας του Παρθένου Δάσους (περιφερειακή ζώνη) και κινείται άλλα 4 χιλιόμετρα πάνω σε στενό παλιό δασικό δρόμο, με αίσθηση φαρδιού μονοπατιού, προς τα παλιά εργοτάξια της περιοχής που εγκαταλείφθηκαν εδώ και πολλά χρόνια. Ο δρόμος σταματά στο Τζάκι Ρέμα και ακολούθως η διαδρομή συνεχίζεται στην χαλαρή και με πυκνή βλάστηση από πανύψηλα δέντρα οξιάς και έλατου, με βόρεια κατεύθυνση. Εκεί συναντά παλιό ξεχασμένο μονοπάτι και το ακολουθεί με δυτική κατεύθυνση και σε υψόμετρο σταθερά στα 1600 μέτρα. Πρόκειται για ένα εξαίσιο τοπίο που σπάνια έχει κάποιος την τύχη στην εποχή μας να βρει μπροστά του. Μετά από ένα χαρακτηριστικό αυχένα το μονοπάτι σταματά και η διαδρομή κινείται νότια και κατηφορικά για να συναντήσει σύντομα παρατημένους τρακτερόδρομους και να φύγει και πάλι δυτικά με κατεύθυνση την ελληνοβουλγαρική μεθόριο. Φτάνει με μονοπάτι στην πυραμίδα 148 και αμέσως μετά φεύγει και πάλι στο ελληνικό έδαφος νότια, στον αυχένα της κορυφής Βράχος και απότομα κατηφορίζει στη Χαράδρα-14, όπου συναντά την παλιά διαδρομή για να κατευθυνθεί προς Γιουμουρλού.

3. Λίμνη Πολυγέφυρου: Κατηφορίζοντας το Μεγάλο Ρέμα δεν αφήνει το κεντρικό μονοπάτι η διαδρομή αλλά το ακολουθεί μέχρι να βγει στην τεχνητή λίμνη της ΔΕΗ. Εκεί ακολουθεί την όχθη, αφού πρώτα περάσει ψηλωμένα απ αυτήν από φρεσκοσκαμμένο μονοπάτι –το παλιό βυθίστηκε στη λίμνη. Κινείται περιφερειακά σε μια γλώσσα του βουνού και στρέφεται βόρεια, περνώντας από τα υπολείμματα του ομώνυμου οικισμού. Σταδιακά η διαδρομή κινείται και πάλι δίπλα από ποτάμι, στο ανάντι του Διαβολορέματος αυτή τη φορά, που επίσης χύνεται στη λίμνη. Το παλιό μονοπάτι είναι σε κάποια σημεία του και πλακοστρωμένο! Σταδιακά οι κλίσεις εξομαλύνονται και το μονοπάτι συναντά έναν πρόχειρο δρόμο που εξυπηρετεί τις ανάγκες κτηνοτρόφων και αμέσως μετά βγαίνει στη Ζαρκαδιά. Είναι το σημείο όπου μετά από 90 περίπου χιλιόμετρα έχει συμπληρωθεί ένας κύκλος, η αρχή του οποίου είναι η εκκίνηση του αγώνα.

4. Αρκουδόρεμα-Νέστος: Μετά τη στρατιωτική γέφυρα του Θόλου και 500 περίπου μέτρα ασφάλτου, η διαδρομή στρίβει δεξιά και κατηφορίζει στις όχθες του Αρκουδορέματος και από ένα μονοπάτι, έχοντας δεξιά το ποτάμι, κινείται μαζί του νότια και συναντά την διαδρομή του 2007 όταν αυτή βρίσκεται σε ομαλό πεδίο και σε αγροτικούς χωματόδρομους. Πιο κάτω, το υπό διάνοιξη μονοπάτι στις όχθες του Νέστου περιμένει τους αθλητές να τρέξουν μερικά ακόμα χιλιόμετρα στις όχθες του μεγάλου ποταμού. Λίγο πριν το Παρανέστι, και δίπλα από τη γέφυρα του τρένου, η διαδρομή αφήνει το ποτάμι και ανηφορίζει απότομα στην άσφαλτο που ενώνει το Παρανέστι με το Ξάγναντο. Την ακολουθεί για 1000 μέτρα και μετά βγαίνει στον κεντρικό δρόμο Δράμας-Ξάνθης, που αποτελεί και την «τελική ευθεία» για τους αθλητές.

Αναφορικά με τους Σταθμούς, αυτοί θα παραμείνουν 12, όμως η μέση απόσταση από Σταθμό σε Σταθμό θα είναι μεγαλύτερη από το 2007. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η διαδρομή γίνεται μεγαλύτερη και δυσκολότερη, καθώς επέρχεται ανατροπή στην σχέση εύκολων/δύσκολων χιλιομέτρων, μετά την προσθήκη πολλών μονοπατιών στη θέση δρόμων. Η μέση ταχύτητα κίνησης των αθλητών αναμένεται να μειωθεί κατά 10-20%, κυρίως λόγω του πεδίου αλλά και σε μικρότερο βαθμό, εξαιτίας της μικρής αύξησης του δείκτη ανάβασης (από 30 σε 35), εξαιτίας της επιμήκυνσης της διαδρομής και τέλος, εξαιτίας του μεγαλύτερου χρόνου κίνησης στο σκοτάδι. Μια πρώτη εκτίμηση για τον χρόνο του νικητή δίνει επίδοση πάνω από 13 ώρες, κάτι που σημαίνει ότι το χρονικό όριο εγκυρότητας θα επεκταθεί στις 28 ώρες, αντί των 24 που ίσχυσε το 2007.

Νεότερα για τη διαδρομή του αγώνα θα ανακοινωθούν τον Αύγουστο ενώ οριστικές αποφάσεις για χρονικά όρια εγκυρότητας και αποκλεισμού, θα ληφθούν αργότερα, μετά και τις δοκιμές που θα πραγματοποιηθούν πάνω στην διαδρομή.Σχετικά Links


Επιλογές


Select Language Επιλέξτε γλώσσα

English Ελληνικά


 

Blog  Facebook  Twitter  YouTube  Instagram  LinkedIn  Pinterest  Medium  Google+  Slideshare  Rebelmouse 

Rodopi Ultra Trail © 2010 - 2020  :: Site designed and hosted by Webster